15 martie 2010
Exista multe simboluri ale comunitatii LGBT si derivate ale acestora. In continuare, va vom prezenta pe cele mai reprezentative.
Lambda
Spartanii credeau ca lambda inseamna unitate, pe cand romanii o considerau lumina cunostintei ce strabate intunericul ignorantei. Acest simbol a fost prezentat prima oara in 1970 de catre Gay Activists Aliance din New York. Deoarece semana cu un simbol folosit in fraternitatile din colegiile americane, necunoscatorii il ignorau si astfel a devenit un simbol de recunoastere a persoanelor homosexuale.


Triunghiul roz
Triunghiul roz a fost folosit de catre nazisti pentru a-i identifica pe homosexuali. Chiar daca homosexualii erau doar unul din grupurile trimise spre extreminare, este nefericit faptul ca istoria ii exclude.  Triunghiul roz ii sfideaza pe cei care neaga istoria.
In 1935 Hitler schimbat legile Germaniei, Paragraful 175, interzicand homosexualitatea, incluzand saruturile, imbratisarile, fanteziile gay precum si contactele sexuale. Cei arestati - in jur de  25,000 din 1937 pana in 1939, au fost trimisi la inchisoare pentru ca mai apoi sa fie mutati in lagare de concentrare. Ei erau sterilizati, cel mai des prin castrare. Hitler si-a schimbat politica privind homosexualii instaurand pedeapsa capitala in 1942. Prizonierii din lagare purtau triunghiuri inversate de diferite culori depinzand de grupul din care faceau parte.  Un triunghi verde reprezenta un criminal de rand pe cand cel rosu insemna prisonier politic. Doua trunghiuri galbene formand Steaua lui Davisd ii reprezenta pe evrei. Triunghiul roz era pentru homosexuali. O Stea a lui David galbena pe care erau pus un triunghi ros semnifica evreii homosexuali - in ierarhia sociala cei mai de jos prizonieri.
Dupa ce s-a sfarsit razboiul multi homosexuali au ramas in lagare pana in anul 1969 cand Paragraful 175 a fost abolit in germania de Vest.
Triunghiul roz a fost adoptat de multe grupuri care luptau pentru drepturile homosexualilor in anii 70. Deoarece atragea atentia asupra persecutiei - atunci si acum.
In anii 80 ACT-UP (Aids Coalition To Unleash Power) a inceput sa foloseasca triunghiul roz pentru a simboliza o riposta activa decat o resemnare in fata sortii. In zilele noastre, pentru multi, triunghiul roz simbolizeaza mandrie si solidaritate... cei arestati - in jur de 25000.

Funda rosie
Proiectul Red Ribbon  a inceput in 1991 de Visual AIDS, un grup caritabil de artisti din New York.  Visual AIDS incurajeaza multe grupuri sa-i onoreze pe cei care au murit de SIDA, pentru a face cunoscuta transmiterea HIV/SIDA, pentru a aduce la cunostinta populatiei nevoile celor care au SIDA, si pentru a cere donatii pentru continuarea tratamentelor si incercarii de a gasi un remediu.

Drapeluri
Steagul victoriei impotriva SIDA foloseste Steagul Curcubeu cu o dunga neagra jos pentru a comemora victimele ecestei boli. Sergentul Leonard Matlovitch, veteran din Vietnam cu SIDA, a sugerat ca in momentul cand se va gasi un mod de a extermina SIDA toate dungile negre sa fie scoase si duse intr-un loc public pentru a fi arse.

THE INTERNATIONAL BEAR BROTHERHOOD FLAG (© 1995 VA 763-760) Craig Byrnes, Bear Manufacturing, a fost creat pentru a reprezenta culorile si nationalitatile ,,ursilor'' din lume. Este prezentat comunitatii ursilor cu dragoste si respect. 

Steagul Pielii "Leather Flag" reprezinta comunitatea celor care prefera hainele din piele,  sado-masochismul, legarea si dominarea, uniformele, cowboy-ii, cauciucul  si alte fetisuri. Prima data a fost expus in Chicago in anul 1989 la concursul Mr. Leather . Chiar daca este comun in comunitatea LGBT totusi nu reprezinta doar aceasta comunitate.

Simbolurile sexualitatii
Marte reprezinta barbatul iar Venus reprezinta femeia. Marte simbolizeaza un luptator cu o sageata pe cand Venus reprezinta o fecioara cu o oglinda.


Doua simboluri masculine intercalate au fost folosite de catre gay de la inceputul anilor 70. Iar doua simboluri feminine intercalate reprezinta lesbianismul.  Dar unele feministe au folosit acest simbol pentru a reprezenta unitatea dintre femei. Tot aceleasi feministe foloseau trei simboluri feminine intercalate ce insemnau respingerea standardelor masculine si a monogamiei.
In anii 70 miscarile de emancipare a homosexualilor au folosit Marte si Venus intercalate pentru a indica scopurile comune ale homosexualilor si ale lesbienelor. In zilele noastre acest simbol este folosit de comunitatea heterosexuala pentru a demonstra ca exista diferente si diversitate intre femei si barbati.
Un transexual ar putea sa intercaleze Marte si Venus in asa fel incat sageata si crucea sa fie legate de acelasi cerc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Totalul accesarilor

Donatii

Radio ONE

Horoscop