23 martie 2010

Miscarea pe care o faci zilnic este ingredientul cheie pentru ca sa dormi mai bine noaptea. Un corp activ in cursul zilei are mai multe sanse sa se relaxeze mai bine si mai repede in timpul noptii. Daca faci miscare cu regularitate o sa ai parte de un somn imbunatatit si o tranzitie mai usoara intre cicluri. De asemenea un exercitiu fizic zilnic iti va ameliora nivelul de stres zilnic si vei observa ca grijile vor disparea. Studii au dovedit ca exista o relatie intre  cantitatea de exerciu fizic si cum te vei simti mai tarziu.

Activitatile fizice zilnice trebuiesc sa creasca deoarece scopul este ca sa se produca destula stimulare asupra organismului in timpul zilei, pentru ca nivelul de energie sa scada mai pe seara. Este necesara o anumita doza de activitate fizica pentru o functionare sanatoasa a corpului. Pe de alta parte, este indicat sa nu faci sport cu 2-3 ore inainte de culcare.

Momentul prielnic
Cel mai bun moment pentru a face sport este dupa-amiaza sau pe inserat. Ai grija sa folosesti la maxim energia corporala inainte ca organismul sa se pregateasca de odihna la ora de culcare.

Cantitate si durata
Cel mai indicat este sa faci miscare intensa de 3-4 ori pe saptamana, timp de aproximativ 30 de minute sau mai mult. Pentru inceput e bine sa incepi cu o plimbare usoara sau alte exercitii simple. Pe urma poti sa introduci si alte activitati mai intense cum ar fi alergatul. Scopul este sa cresti pulsul prin cresterea capacitatii pulmonare, ceea ce implica o oxigenare mai buna a sangelui din corp.  Adaugand exercitii fizice in programul zilnic iti vei imbunatati starea de sanatate fizica si psihica. Daca ai probleme cu somnul, iti recomand aerobic, mersul cu bicicleta, alergatul (prin parc sau pe banda), sa sari coarda sau chiar sa te duci la niste cursuri de dans.

Daca ai probleme de memorie din cauza oboselii iti mai recomand urmatoarele:
Yoga
Este o forma de exercitiu care stimuleaza sistemul nervos, in special creierul. Foloseste pozitii speciale si tehnici de respiratie pentru a creste circulatia sangelui spre creier. Acest lucru poate ajuta la reglarea si relaxarea ciclurilor de somn. Daca practici cu regularitate vei putea sa te relaxezi si vei scapa de stresul si tensiunile de peste zi. Dupa cum vezi, nu am mentionat ca trebuie sa bei urina sau sa faci sex in grup, nu lua in seama tot ce zice mass media  si cauta filmulete cu instructiuni pentru incepatori. 
Tai Chi
Aceasta este o tehnica de miscare si respiratie care a fost perfectionata de calugarii chinezi. Toate miscarile de Tai Chi sunt precise si lente, ideale daca ai dureri ale incheieturilor sau daca nu poti face aerobic intens. Tai Chi promoveaza relaxarea pentru a rezolva problemele de somn.
Alternative
Incearca sa strecori momente scurte de miscare in programul tau, in cazul in care nu ai timp de exercitii zilnice. Foloseste scarile in loc de lift, sau mergi o statie de autobuz pe jos in drumul tau spre scoala sau serviciu. Parcheaza masina mai departe de locul unde aveai treaba. As putea sa iti mai dau multe alte exemple dar sunt sigur ca poti gasi si tu la fel de multe. Scopul final este sa ducem o viata echilibrata si sanatoasa cu destul somn.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Totalul accesarilor

Donatii

Radio ONE

Horoscop