22 martie 2010
1."O fortuna" din "Carmina Burana" - Carl Orff (1895 - 1982)

Aproape oricine recunoaste acest fragment de la primele doua note, corul exploziv si instrumentatia cu percutie. Muzica lui Orff se bazeaza pe un poem din secolul  al XIII-lea numit "Carmina Burana"; "O fortuna" deplange soarta si este partea de inceput si de sfarsit a interpretarii poemului. Este prima pe lista celor mai ascultate piese muzicale clasice din ultimii 75 de ani.



2. "Adagio pentru coarde" - Samuel barber (1910 - 1981)

Adagio pentru coarde este nu numai cea mai cunoscută lucrare a compozitorului Samuel Barber, ci şi una din cele mai cunoscute lucrari ale unui compozitor american interpretate acum in intreaga lume. Compusa in anul 1936 ca parte de mijloc a Cvartetului pentru coarde, Op.11, pe cand Samuel Barber era membru al Academiei Americane din Roma, a fost interpretata pentru prima oara de o orchestra de coarde doi ani mai tarziu, cand dirijorul Arturo Toscanini a ales-o pentru o transmisie a NBC Symphony Orchestra.

Tempoul este "Molto adagio, expressivo cantand,". Nota melodica centrala este pentru inceput prezentată de viori, apoi interpretata in extenso de viole si violoncele, ajungand la fortissimo pentru a se reintoarce la nota in care a început.


3. "Nessun Dorma" din "Turandot" - Giacomo Puccini (1858 - 1924)
 
Desi Puccini a scris doar 12 opere, el este considerat drept cel mai important compozitor de opera al secolului al XX-lea, si probabil al doilea, imediat dupa Verdi. Cea mai faimoasa arie a sa este "Nessun Dorma" (Nimeni nu va dormi), din opera "Turandot", care a ramas neterminata in momentul mortii sale. Ea marcheza momentul culminant al operei, atunci cand necunoscutul print incearca sa o peteasca pe printesa Turandot.


 
 
4. "Canonul in Re Major" - Johann Pachelbel (1653 - 1706)

 
Johann Pachelbel a fost un aclamat compozitor al perioadei de mijloc a Barocului si este considerat cel mai important compozitor al acelei vremi, datorita contributiei sale la dezvoltarea a preludiului si a fugii corale. A fost un proeminent profesor si organist german, iar dintre multele lucrari pe care le-a compus, "Canonul in Re Major" este de departe cea mai cunoscuta. Are in cuprinsul sau o tehnica complicata, imbinand diferite forme muzicale; este singurul canon compus de Pachelbel si nereprezentativ pentru creatia sa.



5. "Tocata si Fuga" - J.S. Bach (1685-1750)

Poate cea mai faimoasa bucata muzicala pentru orga, "Tocata si Fuga" a creat o disputa privind autorul, cu toate ca majoritatea oamenilor sunt de parere ca a fost Bach cel care a compus-o. Bach a fost un compozitor prolific, si aceasta piesa este doar una din multele care pot fi recunoscute drept compozitiile lui.  Tocata este o concisa piesă improvizatorica, urmata de severa constructie a unei fugi la patru voci. In toccate si fugi, cu imagini atat de variate si de puternice, a îmbinat gravitatea si patosul organistilor germani cu suavitatea si sugestiva cantilena italiană. Si in muzica de orga, ca si in creatia vocal-simfonica, Bach imbina stilul somptuos si solemn cu efuziunea lirica intensa.




6. "The Ride of the Valkyries" - Richard Wagner (1813 - 1883)

Aceasta piesa provine din monumentala tetralogie "Inelul Nibelungilor" (inspirta din legenda germana "Cantecul Nibelungilor" si mitologia nordica). "The Ride of the Valkyries" (cele noua fete ale lui Odin), face parte din a doua din cele patru opere din acest ciclu ("Aurul Rinului" - 1854, "Walkiria" - 1856, "Siegfried" - 1870 si "Amurgul zeilor" - 1874). Aceasta opera a necesitat 26 de ani de munca asidua pentru a fi terminata, iar larga influenta asupra formelor muzicale ale secolului al XIX-lea a fost enorma. Cu toate acestea muzica sa nu a fost placuta de catre toti. Rossini zicea despre el: "Wagner are momente minunate, si sferturi de ora infricosatoare."




7. "Marte si Jupiter", din "Suita Planete" - Gustav Holst (1874 - 1934)

Din intreaga suita, "Marte" si "Jupiter" sunt cele mai cunoscute parti. Marte (aducatorul razboiului) si Jupiter (aducatorul veseliei) sunt excelente exemple despre varietatea pe care Holst o poate aduce muzicii sale. "Marte" a fost sursa de inspiratie pentru compozitorul John Williams atunci cand a compus muzica pentru seria de filme "Razboiul stelelor". "Jupiter", pe de alta parte, este intru totul mult mai accesibila, fiind creata pentru a se potrivi cu poemul “I Vow To Thee, My Country” al lui Cecil Spring-Rice. Suita, ca intreg, este o compozitie incredibil de sofisticata si ambitioasa.







8. "Asa grait-a Zarathustra" - Richard Strauss (1864 - 1949)

Un compozitor relativ modern, Richard Strauss a compus in era Romantismului tarziu. Piesa  "Asa grait-a Zarathustra", terminata in 1896, este poate cea mai faimoasa dintre lucrarile sale. A fost inspirata de un tratat  al filosofului german Friedrich Nietzsche. De fapt, piesa, este impartita in noua sectiuni, dintre care prima, intitulata "Rasarit", este cea mai faimoasa.


 

9. "Oda bucuriei" - Beethoven (1770 - 1827)
Aceasta este probabil cea mai cunoscuta parte a "Simfoniei a IX-a", ultima capodopera a lui Beethoven, terminata in 1824. Este marturia a cat de mare era geniul sau, dat fiind faptul ca atunci cand a compus-o era surd in totalitate, si se baza doar pe auzul intern. Avand in vedere cat de mult s-a intins umbra geniului sau asupra muzicii clasice, am putea alege zece creatii beethoveniene, dar "Oda bucuriei" este o piesa inaltatoare, ce poate fi recunoscuta imediat.





10. "Cele 4 anotimpuri" - Antonio Vivaldi (1678 - 1741)

Un compozitor al Barocului, Antonio Vivaldi a compus in 1723 cea mai faimoasa creatie a sa, "Cele 4 anotimpuri". Cele patru piese au fost compuse la inceput ca acompaniament pentru patru sonete, care de asemenea se pare ca erau scrise tot de Vivaldi. Multiplele parti ale acestei creatii au fost folosite intr-o multitudine de soundtrack-uri, iar datorita popularitatii indelungate, apar frecvent pe compilatiile de muzica clasica. Fragmente din "Primavara" si "Vara" sunt poate cele mai cunoscute, in special prima parte din "Primavara" si Presto din "Vara".


 

2 comentarii:

vic spunea...

selectie buna dupa parerea mea...:D personal am audiat si imi plac 8 din cele 10...un scor destul de bun nu??

Anonim spunea...

``O fortuna`` e senzationala

Trimiteți un comentariu

Totalul accesarilor

Donatii

Radio ONE

Horoscop