21 martie 2010
Pictor al Renasterii tarzii, poet, designer, arhitect si inventator, Leonardo da Vinci (1452-1519) este renumit pentru picturile sale precum Cina cea de taina si Mona Lisa, numind doar doua capodopere ale sale. Prin arta sa, Leonardo da Vinci a infatisat complexitatea si perfectiunea formei corpului omenesc. A vrut ca prin matematica, stiinta, muzica, vopsea si poezie sa reprezinte o contopire a ambelor laturi ale Omului - umanitatea si divinitatea. 

Speculatiile despre sexualitatea lui Leonardo da Vinci au inceput cand el avea varsta de 24 de ani, cand a fost arestat in baza acuzaţiilor de sodomie, o infracţiune grava in Florenta secolului al XV-lea. Nici un martor nu a sprijinit afirmatiile aduse lui da Vinci, conform carora acesta a avut relaţii sexuale cu un model masculin de saptesprezece ani, prin urmare, acuzatiile au fost retrase. 

Desi acuzaţiile privind homosexualitatea lui Leonardo da Vinci nu au fost niciodata dovedite, zvonurile au continuat să circule printre cei care au analizat portretele realizate de catre da Vinci tinerilor baieti, datorita portretizarii unui  Ioan efeminat in Cina cea de Taina, dar si pentru faptul ca nu a avut sotie si copii, insa a avut mai multi protejati, tineri de sex masculin.

După audieri, Leonardo a pastrat viata sa personală extrem de ascunsa. In acele vremuri, zvonurile nefavorabile sau parerea publica negativa ar fi fost in detrimentul carierei unui artist, precum da Vinci, care era dependenta de sprijinul financiar al sponsorilor si al Bisericii.

Astazi, am ramas cu o simpla speculatie cu privire la sentimentele de iubire ale lui Leonardo da Vinci  fata de persoanele de acelasi sex, la felul in care acestea au fost exprimate in viata personala si in arta sa. Indiferent de sexualitatea lui, Leonardo da Vinci ar trebui sa fie (si este) amintit drept unul dintre cei mai influenti renascentisti din istoria universala.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Totalul accesarilor

Donatii

Radio ONE

Horoscop