18 martie 2010

Agentul responsabil si epidemiologie
Treponema pallidum este raspunzatoare pentru sifilis. E vorba despre o bacterie din familia Spirochetelor. 
Transmitere
Sexuala. Bolnavul e contagios mai ales la inceputul bolii.
Sangvina. Transmiterea prin transfuzii a disparut astazi in tarile in care sangele este testat.
De la mama la fat. 

Simptome
1. Sifilis recent
Prima manifestare este sancrul, o leziune localizata la locul contaminarii (organe genitale, anus, gat). Nu e dureros  Un ganglion in zona inghinala apare rapid. Acest sancru trece adesea neobservat, in special la femeie, ceea ce face depistarea si prevenirea dificile. Sancrul dispare spontan, fara nici un tratament, dupa cateva saptamani, dar boala continua sa evolueze.
2. Sifilis secundar
La circa 2 luni dupa disparitia sancrului se dezvolta sifilisul secundar, care poate dura 2-3 ani, cu aparitia unor leziuni cutanate si cu leziuni ale organelor interne. Aceste leziuni vor disparea si ele treptat, iar boala va intra in faza sa de latenta.
3. Sifilis latent
 Atunci cand leziunile secundare dispar, sifilisul intra intr-o faza de latenta. Simptomele dispar spontan, bolnavul are o infatisare cu totul normala si nu se plange de nimic, dar boala continua.
4. Sifilis tardiv complicat
Aceasta forma tardiva se observa dupa 5-20 de ani de evolutie. Microbul ramas in organism lezeaza grav unele organe, ducand la paralizii, atingeri osoase si ale vaselor sangvine, care pot provoca moartea bolnavului.

Tratament
Sifilisul precoce se vindeca rapid, prin injectii cu penicilina. In caz de alergie, alte antibiotice sunt eficiente. Vindecarea trebuie verificata printr-o priza de sange de 3 saptamani de la incheierea tratamentului. In stadiul complicat pot persista leziuni ireversibile ale sistemului nervos sau ale altor organe.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Totalul accesarilor

Donatii

Radio ONE

Horoscop